SVÁTEK 8. května OTEVŘENO 9 - 17 hod

Gerbery - květiny, které se neomrzí

Gerbery jsou jedny z nejoblíbenějších květin řezaných pro svou krásu, dlouhou trvanlivost a různorodost barev. Jsou to krásné květiny, které mají také svou vlastní symboliku a mluví jazykem květin. V tomto článku se podíváme blíže na péči o gerbery, jejich květomluvu a symboliku, a také se dozvíme něco málo o různých druzích těchto nádherných květin. 20220617_180928

Péče o gerbery:

Gerbery jsou relativně snadno udržitelné květiny, ale stále vyžadují několik základních postupů péče, aby zůstaly krásné co nejdéle:

  1. Výběr květu: Při nákupu gerber mějte na paměti, že vybrané květy by měly mít pevné stonky a nepoškozené květy s okvětními lístky. To zajišťuje, že květy budou mít dostatek času na odkvět a vydrží déle.

  2. Seříznutí stonku: Před umístěním gerbery do vázy seřízněte jejich stonky pod úhlem, ideálně pod tekoucí vodou. To umožní lepší nasávání vody a prodlouží trvanlivost květin.

  3. Výměna vody: Gerbery mají rády čistou vodu. Každé 2-3 dny vyměňte vodu ve váze, seřízněte stonky a přidejte výživu pro řezané květiny.

  4. Umístění: Umístěte květiny na světlé místo, ale ne na přímé slunce, aby se zamezilo přehřátí a zvadnutí květin.

 

20220617_151447Květomluva a symbolika gerber:

Gerbery mají bohatou květomluvu, která se může lišit podle barvy a druhu květu. Základní významy gerber zahrnují:

  • Láska a oddanost: Červené gerbery symbolizují lásku a vášeň. Jsou ideálním darem pro partnera nebo někoho, koho máte opravdu rádi.

  • Přátelství: Růžové gerbery vyjadřují něžné city a přátelskou náklonnost. Jsou skvělým způsobem, jak poděkovat příteli nebo někomu blízkému.

  • Čistota a nevinnost: Bílé gerbery mají v sobě symboliku čistoty a nevinnosti, často jsou spojovány s nevěstami na svatebních obřadech.

  • Radost a optimismus: Žluté gerbery představují radost a optimismus. Jsou ideální pro oslavu úspěchů a radostných událostí.

  • Naděje a nové začátky: Oranžové gerbery vyjadřují naději a touhu po nových začátcích. Jsou vhodné pro situace, kdy potřebujeme povzbudit nebo podpořit někoho.

Různé barvy a druhy gerber:

Gerbery existují v široké škále barev a druhů. Mezi nejběžnější barvy patří červená, růžová, bílá, žlutá a oranžová. Existují také dvoubarevné variace a gerbery s různými odstíny jedné barvy.

Co se týče druhů, nejběžnější jsou gerbery jednoduché kvetoucí (Gerbera jamesonii), které mají velké, jednotlivé květy na dlouhých stoncích. Dále tu máme gerberu trpasličí (Gerbera hybrida), která má menší květy, ale je mnohem pestřejší v různých barvách.

Celkově lze říci, že gerbery jsou květiny, které nejenže potěší oko svými živými barvami a tvary, ale také skrývají v sobě hluboké významy a emoce, které mohou být vyjádřeny prostřednictvím jejich květomluvy. Péče o ně je relativně jednoduchá, a proto jsou gerbery oblíbenou volbou pro různé příležitosti, od romantických gest až po dary pro přátele a rodinu.

Gerbery jsou skvělou volbou pro floristické vazby díky svým krásným, jasným barvám a živým květům. Jejich pestrost a různorodost umožňuje floristům tvořit úchvatné aranžmány a vazby pro různé příležitosti. 

Při vazbě z gerber můžete experimentovat s různými barvami, tvary a doplňky, aby výsledná květinová vazba vyjadřovala vaše emoce a sdělení co nejlépe. Floristické vazby z gerber přinášejí radost a živost do každého prostoru a jsou skvělým způsobem, jak vyjádřit své city a myšlenky prostřednictvím květin.