Rozvoz květin na smuteční obřad

Smuteční dekorace nejsou jen o řezaných květinách, ale i o doplňkových službách, jakými je potisk smutečních stuh, výroba věnců a dalších aranžmá.

Jak smuteční květiny vybrat? 

Smuteční věnecSmuteční květiny patří k poslednímu rozloučení s našimi blízkými již od nepaměti. Smuteční dekorace a květiny jsou využívány na obřadech v obřadních síních i pod širým nebem. Druh řezaných květin na pohřeb vybíráme podle věku zesnulé osoby a také podle toho, zde se jednalo o muže či ženu. Nezanedbatelnou a rozhodující okolností může být také to, jaké květiny měla zesnulá osoba ráda za svého života. Nejčastěji používané květiny jsou karafiáty, chryzantémy, lilie, růže nebo gerbery. Je zažitým pravidlem, zejména u menších kytic, dodržovat sudé počty květů.

Jakou barvu smuteční květiny zvolit?

Barvu květin pro smuteční kytice volíme podle pohlaví a věku zesnulé osoby. U mužů se používají tmavší nebo výraznější odstíny květin, pro ženy volíme světlejší odstíny květů. Vhodné barevné kombinace jsou růžová, bílá, červená... Kytice čistě bílé barvy se používají, pokud byl zesnulý člověk mladší.  

Jaké druhy vazby na pohřeb vybrat?

Květiny na pohřeb vybíráme podle několika faktorů. Rozhodující je zejména způsob použití smuteční vazby. Záleží na tom, jak bude smuteční květinové aranžmá umístěno, zda se jedná o květinové aranžmá na položení na rakev nebo o smuteční věnec umístěný zpravidla na stojanu, kterým bývají obřadní síně vybaveny.

Nejtypičtějším květinovým aranžmá na pohřeb je smuteční věnec, který svým tvarem symbolizuje nekonečný koloběh života. Nejběžnější průměry smutečních věnců jsou 60 cm a 90 cm. Smuteční věnec může být realizován se zdobením celoplošným, s hlavou v mokré aranžovací hmotě nebo kombinovaný. 

Vypichované smuteční kytice jsou využívány zpravidla k položení na rakev nebo před ni. Jedná se o smuteční dekorace vypichované v mokré aranžovací hmotě, tzv. Oasisu. Taková smuteční kytice bývá nejčastěji kulatá nebo ve tvaru slzy.

Při požadavku na něco speciálního je možné realizovat například smuteční aranžmá ve tvaru srdce v různých provedeních. Tyto aranže jsou ale zpravidla nákladnější, záleží samozřejmě na použitém materiálu a velkosti dekorace. 

Tisk smuteční stuhyPotisk smutečních stuh Praha

Smuteční stuhy s potiskem nabízíme v základních barvách, materiálech a rozměrech (šířce). Stuhy černé a hnědé se používají pro starší osoby, bílé stuhy doporučujeme pouze pokud je zesnulá osoba mladší. Nejpoužívanější stuhy jsou z PE materiálů, luxusnější variantou mohou být stuhy saténové. Šířka smuteční stuhy se odvíjí od způsobu použití. Na vázané smuteční květiny je ideální 50 - 75 mm, na smuteční věnce a větší dekorace používáme smuteční stuhy šíře 70 - 90 mm.

Text na smuteční stuhu

Smuteční stuhy mají zpravidla dva konce, na které je možné text umístit. Důležitým faktorem je délka textu, která je do určité míry omezena velikostí dekorace a proporcemi písma. Obecné pravidlo je nepřekračovat na každém konci stuhy délku 25 znaků včetně mezer. Jeden konec stuhy na smuteční květiny by měl obsahovat obecný text, jakým je například Vzpomínáme, Na rozloučenou, S hlubokou úctou, S láskou. Druhý konec zpravidla obsahuje jména osob, od koho smuteční květiny jsou, nebo vztah k zesnulému. Například "Syn Petr s rodinou", "Vnoučata", "Aleš a Marcela", "Teta Mirka", "Rodina Kopečkova"... 

Smuteční - červené růžeKondolenční kytice

Pokud jste se nemohli zúčastnit smutečního obřadu, můžete pozůstalým dát najevo, že na ně v těžké chvíli myslíte kondolenční květinou. Kondolenční květinu můžete předat osobně, nebo využít služby rozvoz květin v Praze. Kondolenční kytice nemusí být nutně doplněna smutečními prvky, jakými jsou černé stuhy a mašle. Vhodné jsou královské lilie, růže nebo chryzantémy.  

Objednat smuteční květiny přes internet?

Objednání smutečních květin přes internet má několik výhod. Zejména je to možnost květiny doručit až do obřadní síně, což oceníte zejména v situaci, kdy se obřadu nemůžete zúčastnit. Další nespornou výhodou je úspora času, který při objednávání smutečních květin strávíte. Objednávku květin on-line dokončíte z pohodlí domova v jakoukoli denní dobu. Pokud necháte smuteční dekorace doručit až na místo konání obřadu, odpadnou Vám starosti s jejich transportem.

Vyjádření upřímné soustrasti kondolenční květinou zvládnete i ze zahraničí. Kondolenční květinu doručíme v rámci Prahy do 120 minut od objednání.