Květiny v krabici

Řezané květiny jsou všeobecně luxusním a jedinečným doplňkem u příležitosti nejrůznějších oslav. Pro svoji krásu a především rozmanitost, kterou nabízí již samotná možnost výběru květiny, ale i různé možnosti naaranžování a druhu vazby, dokáží potěšit opravdu každou ženu. Přestože máme rádi klasickou vazbu s využitím sezonních květin (a úplně nejraději využíváme sezonních květin mimo sezonu :-), dnes se budeme věnovat u nás relativně novému trendu - květiny v krabici.

Růže v krabici

Květiny v krabici - výhody

Květiny v krabici mají oproti klasické vázané kytici několik praktických výhod. Pokud je žena obdarována vázanou kyticí, je postavena před několik řekněme "příjemných povinností", které by určitě neměla vynechat. Těmi máme namysli zajištění vhodné vázy s čistou vodou, aplikace výživného roztoku pro řezané květiny a seříznutí stonků květin. V případě darování květinové krabičky tyto úkony odpadají.

Květinová krabička nepotřebuje ihned po předání žádnou údržbu. Zkrátka si ji dáte na místo, kde Vám bude dělat radost a můžete se věnovat původní činnosti. To může být praktické zejména v případech, kdy využíváte službu rozvoz květin a květinová krabička se doručuje obdarované do zaměstnání. 

Jak se květiny v krabici vyrábí?

Pro výrobu květinových boxů používáme krabičky české výroby. Jedná se o dárkové krabice potahované kvalitním italským papírem. Boxy pro květiny mohou mít různé tvary a rozměry, nejčastěji využívané krabice jsou kulaté nebo ve tvaru srdce. Samotná výroba může mít několik podob, tou nejzákladnější (využívanou nejčastěji pro růže v krabici) je tzv. vypichovaná varianta:

Před samotnou aplikací květin do krabice je nutné připravit její dno tak, aby do ní mohla být vložena mokrá aranžovací hmota (oasis) a nepoškodila přitom povrch krabičky. Naše floristky aranžovací hmotu vloží s dostatečným předstihem do výživného roztoku, upraví ji na potřebné rozměry a zafixují její pozici. Následuje pečlivé rozvržení umístění květin v budoucím aranžmá a samotná aplikace do krabičky může být zahájena. Když jsou aranžovací práce hotové, stačí kolem krabičky utáhnout mašli a vše je připraveno udělat radost tam, kde je potřeba. Květiny v krabici

Neopomenutelným krokem před samotnou aplikací květů je seříznutí stonků šikmým a co nejdelším řezem - květina tak bude schopna lépe přijímat výživný roztok. 

Další velice oblíbenou variantou květinového boxu je vložení vázaných květin s nádobou (nejčastěji skleněná váza nebo speciální plastová nádoba) přímo do dárkové krabice. Tato varianta je vhodná zejména u tulipánů z důvodu zachování možnosti jejich zkrácení dle potřeby. Řezaný tulipán dokáže vyrůst 1 - 2 cm za den, což může způsobovat komplikace v případě vypichované dekorace.

Květiny v krabici vs. vázané kytice

Květinové krabice mají své zastánce i odpůrce. Darujete-li nejraději ležérně uvázané jarní květiny nebo jemné luční kytice v přírodním stylu, květiny v krabici na tom pravděpodobně ve většině případů nic nezmění. Mohou ale nastat situace, kdy bude vhodné o změně uvažovat - třeba jen čistě z praktických důvodů. Proč? Tomu se budeme věnovat v jiném článku věnovaném tématu "Jaké květiny vybrat do nemocnice?". 

Květiny v krabiciTulipány v krabiciTulipány v krabici