Den matek aneb jakou květinu vybrat pro maminku?

Den matek - kdy jej slavíme?

Maminka je osobou, která bývá nejblíže našemu srdci. Kdo jiný by si měl zasloužit naši lásku, než ten, kdo se o nás celá dlouhá léta staral a učinil z nás toho, kým jsme? Potěšit maminku bychom měli tedy rozhodně častěji, než jednou za rok na svátek matek, nicméně tento den je zde právě proto, aby nám tuto skutečnost připomněl. Svátek matek slavíme vždy druhou neděli v květnu, v tomto roce tedy vychází Den matek na 13. května (2018).

Květina pro maminku
Jaké květiny jsou pro maminku vhodné?

Rozhodně není potřeba na Den matek vymýšlet, jakým ohromujícím pugetem naši maminku překvapíme. Bohatě postačí, pokud si vzpomeneme a mamince darujeme malou, veselou kytičku. A protože maminka je přeci žena jako každá jiná :-), bude záležet především na tom, jaké květiny má nejraději. Jedině tak udělá květina opravdu upřímnou radost.

A aby milá pozornost pro maminku potěšila hned dvakrát, nezapomeňte i na něco dobrého na zub - třeba čokoládu s věnováním "Pro maminku".

Přestože by každý měl vědět, jaké květiny má jeho maminka nejraději, přinášíme několik tipů, kterými určitě nic nepokazíte.

Den matek vychází na druhou neděli v květnu, což rozšiřuje možnosti výběru o jarní květiny, jako jsou například irisy, narcisy, tulipány nebo hyacinty. Květina pro maminku může být kombinací těchto jarních květin i s běžně dostupnými květy, jako jsou například gerbery nebo santinky a chryzantémy.

Nejčastěji darovanou květinou ke dni matek je barevná kytice tulipánů. Tulipány v jarním období nabízí širokou paletu barev a kytice z nich opravdu potěší na pohled. Kouzlo tulipánů spočívá v průběhu jejich nakvétání, kdy můžeme při správné péči sledovat postupné rozevírání poupěte (u některých druhů ještě není ani plně vybarveno) až po plné rozevření květů, kdy nám teprve tulipán ukáže krásu, kterou v sobě ukrývá. 

V průvodci jak vybrat správnou květinu pro maminku bychom neměli opomenout také lilie, růže nebo voňavé freesie. Všeobecně oblíbené jsou také kytice s manžetou, která bývá také nazývána "dárkové balení". 

Mohlo by se také hodit: Květiny v krabici - výhody vs. nevýhody

žluté tulipány_1Sudý nebo lichý počet květů?

Tato otázka je pokládána z pozice zákazníka velice často. Moderní trendy pravidlo lichého počtu květů tak trochu přehlížejí, v současné době jsou tolerovány obě možnosti, ale vždy záleží na tom, jak k symbolice přistupuje obdarovaná osoba. V rámci předcházení trapných situací proto stále doporučujeme (zejména u menšího počtu květů) dodržovat pravidlo lichého počtu v dárkových kyticích. Sudé počty květů si ponechme k těm méně veselým příležitostem.

A co říká květomluva?

Chcete-li se zabývat řečí květin, nazývané "květomluva", kdy jsou jednotlivým druhům a barvám květin přiřazovány různé symbolické vlastnosti, nebudete mít rozhodování jednoduché. Jak postupoval čas, základní květomluva byla pokřivena množstvím informací vycházejících více z potřeb obchodního charakteru než ze seriozní symboliky. 

Při výběru barev a druhů květin existuje tedy jediná a nejlepší rada: vycházejte především z toho, jaké květiny má ráda obdarovaná osoba!

Flowerbox