Jak vyrobit adventní věnec

Symbolem adventu je adventní věnec se čtyřmi svíčkami, z nichž každou adventní neděli je zapálena jedna svíčka. Adventní věnec můžeme koupit již hotový, nebo si jej při troše šikovnosti vyrobit sami.

NA KDY VYCHÁZÍ PRVNÍ ADVENTNÍ NEDĚLE 2018?

Adventní věnec v jakékoli podobě, je symbolem adventu a neodmyslitelně patří na každou sváteční tabuli. Chybět by neměl na svátečním stole již při první adventní neděli. V roce 2018 vychází první adventní neděle na 2.12.2018. 

Jak vyrobit adventní věnec a co budeme k výrobě potřebovat?

Základním prvkem pro výrobu adventního věnce je podložka z jedlové chvoje, nebo chcete-li korpus pro věnec. Tuto podložku si můžete koupit již hotovou, nebo ji vyrobit. Co je potřeba k výrobě korpusu pro věnec? Jedlová chvoj, slaměná podložka a vázací drátek. Jedlovou chvoj si připravíme tak, že ji nastříháme na větvičky cca 8 cm dlouhé. Jednotlivé větvičky potom přikládáme na slaměnou podložku a upevňujeme je vázacím drátkem, který na počátku zajistíme uvázáním ke slaměné podložce. Musíme přitom dbát na to, abychom větvičkami pokryli opravdu celou plochu slaměné podložky, která bude při položení hotového věnce na stůl viditelná. 

Tip pro stříhání chvoje: jedlovou chvoj stříháme šikmo, větvičky přikládáme tak, aby byl řez co nejméně viditelný

Na hotovou podložku aplikujeme protipožární bodce. Jejich rozmístění volíme podle požadovaného rozmístění adventních svíček na hotovém věnci.

Podle typu věnce je potřeba si připravit mašličky či stuhy. Mašličky si připravíme a zajistíme silnějším vázacím drátkem, kterým je následně i připevníme do podložky. Mašličky na adventní věnec vybíráme tak, aby nám barevně ladily k použitým adventním svíčkám.

Adventní svíčky jsou nabízeny v mnoha barvách. Můžeme použít metalické (lesklé) nebo obyčejné svíčky. 

Tím nejzábavnějším a také nejdůležitějším krokem při výrobě adventního věnce je jeho zdobení. Zde je potřeba ponechat prostor vlastní fantazii, protože jen ten Váš adventní věnec bude tím nejkrásnějším. Oblíbené jsou přírodní materiály, jako sušené pomeranče, jablka, skořice, badyán, ořechy, nejrůznější šištičky nebo šnečí ulity. K dispozici je také nepřeberné množství umělých přízdob, kterými můžeme adventní věnec ozdobit. Ať již jsou to vánoční kouličky, hvězdičky nejrůznějších tvarů a velikostí, přízdoby z kůry a mnoho dalších vánočních motivů.

Kdy bude rozsvícen vánoční strom v Praze?

Jako každým rokem, adventní trhy v Praze budou zahájeny slavnostním rozsvícením vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Vánoční strom bude na Staroměstské náměstí umístěn před koncem listopadu a jeho slavnostní rozsvícení proběhne v sobotu 1.12.2018.